- colibriul albină (Mellisuga helenae) este cea mai mică pasăre din lume, masculii având aproximativ 5 cm cu tot cu cioc şi coada, iar femelele aproximativ 5,5 cm.
- masculul găinuşei de nisip (Pterocles orientalis) are pe abdomen pene speciale ce absorb apa asemănător unui burete, adaptare ce-i permite să-şi aprovizioneze puii cu apă.
- pasărea numită popular bietul Will (Phalaenoptilus nuttallii), datorită strigătului acesteia „poor will”, este singura pasăre despre care se ştie că hibernează (în perioada de iarnă, pe care şi-o petrece în crăpături de stânci, temperatura corporală scade, iar ritmul cardiac şi cel al respiraţiei se încetinesc).
- pinguinul regal (Aptenodytes patagonica) se scufundă pentru căutarea hranei până la adâncimi de 45-250 m.
- atunci când există hrană din belşug sfârciocul (Lanius excubitor) îşi face o provizie de insecte, pe care le înfige într-un spin sau într-o crenguţă ascuţită.
- o rândunică (Hirundo rustica) mănâncă de aproximativ 12 ori pe zi, la o masă consumând aproximativ 50 – 70 de insecte.
- cocostârcul ţipător (Grus americana) îşi găseşte perechea pe viaţă, dar cu toate acestea, în fiecare primăvară îndeplineşte ritualuri de curtare elaborate, cu reverenţe, salturi şi chemări adresate perechii sale.
- pasărea Kiwi (Apteryx australis) poate alerga mai repede decât omul.
- struţul african (Struthio camelus) poate alerga cu o viteză de 70 km/oră, rivalizând astfel cu viteza cailor de curse.
- în plină fugă pasul unui struţ african (Struthio camelus) atinge aproximativ 5 m.
- găina ocelată (Leipoa ocellata) îşi amenajează pentru reproducere, un muşuroi-incubator din nisip şi plante în descompunere, unde îşi depune ouăle. Clocirea ouălor are loc ca urmare a căldurii degajate prin fermentarea materiilor vegetale în descompunere şi a nisipului încălzit de razele solare.
- frecvenţa bătăilor de aripi la păsările colibri poate ajunge până la 70-200/secundă, iar pulsaţiile inimii până la 1000/minut.
- atunci când este surprinsă de o primejdie pupăza (Upupa epops) se lipeşte de sol cu coada şi aripile răsfirate şi stă imobilă până când trece pericolul.
- struţii au cel mai înaintat sistem imunitar dintre toate vieţuitoarele, odată trecuţi de vârsta critică de 6 luni, ei devenind extrem de rezistenţi la afecţiuni de orice gen.